Saturday, December 23, 2006

En tidel velger fødeloftet

Interesting timing in today's paper: an article about the birthing loft that we used. The title translates to "One Tenth Choose the Birthing Loft." Again, we have nothing but excellent feedback about our experience. On the front page of the paper, some adventurous couple had their photo taken with their just-born child. More information about that couple is in another article. I cannot imagine having a photographer present for the moment. Photos appear to be from the same room Julian was born.


En tidel velger fødeloftet

- Alle vet at en fødsel gjør vondt. Men de som velger Fødeloftet, er ofte motivert til å takle smertene, og de stoler på at kroppen er skapt for å føde, sier jordmor Grethe Teigen.

Marie Rein Bore

- Jeg har hatt greie fødsler før, men måtte ha en del hjelp med nummer en og to. Denne gangen var jeg bestemt på å ikke ha bedøvelse. Du blir så mye friskere etterpå uten bedøvelse.

- Jeg har hatt greie fødsler før, men måtte ha en del hjelp med nummer en og to. Denne gangen var jeg bestemt på å ikke ha bedøvelse. Du blir så mye friskere etterpå uten bedøvelse. Foto: Jon Ingemundsen
Førstegangsfødende

Gjennsomsnittalderen for førstegangsfødende var i fjor 28,1 år. På slutten av 80-tallet var mødrene i snitt 25,2 år da de fikk barn for første gang. (Kilde: SSB)

Grethe Teigen var jordmor da Lasse kom til verden sist fredag kveld.

Les historien om fødselen

Sissel og Trond Vollevik fra Sola hadde på forhånd valgt fødsel på Fødeloftet, en egen del av fødeavdelingen ved Stavanger Universitetssjukehus, spesielt beregnet for dem som vil ha en såkalt naturlig fødsel.

- Hva mener dere med naturlig fødsel?

- At fødselen går normalt uten for stor inngripen. Vi gir ikke medikamentell smertelindring, men bruker akupunktur, varmt vann/ badekar og tilstedeværelse som vår form for smertelindring, sier Teigen.

Men hun understreker at hvis fødselen skulle stanse opp og ikke komme videre, kan den fødende flyttes over til fødeavdelingen der de har tekniske hjelpemidler til å få fødselen i mål.

Dessuten kan ikke fødende som har hatt kompliserte svangerskap, eller har annen risiko knyttet til fødselen, få føde på Fødeloftet.

Ønsker flere:
Fødeloftet er et relativt nytt tilbud ved SUS. I år vil det bli noe over 400 fødsler der, rundt en tidel av alle fødsler ved SUS. Jordmødrene på Fødeloftet ønsker at flere skal bruke dette alternativet. Tilbudet er for lite kjent, sier Grethe Teigen.

- Hva skiller Fødeloftet fra en vanlig fødeavdeling?

- Dette er en mindre avdeling, personalet har det ikke så travelt, vi slipper å springe fra den ene fødende til den andre, men kan være hos hele tiden hvis det er ønsket. Dessuten har føderommene vanlige senger, det er mer som et soverom og ikke et teknisk sykehusrom, sier Grethe Teigen.

Mange førstegangsfødende velger Fødeloftet:

Mye psykologi
- Vi håper de får en god opplevelse som de tar med seg videre. Mange er motivert for en slik naturlig fødsel, motivert til å stole på at egen kropp kan greie dette. En fødsel er mye psykologi. Selv om rier kan være intense, er det tross alt flere pauser enn rier, det er mulighet til å slappe av. De aller fleste fødsler går greit.

Det er svært sjelden vi må flytte den fødende for å få mer teknisk hjelp. Den aller viktigste overflyttingsgrunnen er at fødselen stopper opp. Da flytter vi den fødende over på fødeavdelingen, og fortsetter der. Vi prøver også å bli med videre på fødeavdelingen, slik at de fødende skal slippe å skifte jordmor. Etter at de har født, tar vi dem med opp på Fødeloftet igjen, så får de barseltiden der likevel, sier Grethe Teigen.

No comments: